Biografi lesesirkel IX

So long Marianne - ei kjærleikshistorie av Kari Hesthamar

Så er det igjen tid for biografi-lesesirkel hos Ingalill, og denne gangen var temaet "alternativere". Et veldig vanskelig tema og jeg hadde store problemer med å finne noe å lese, for å lese om noen klarsynte hadde jeg liten lyst til, da jeg ikke tror på det. 

Men så kom jeg over denne boken om Marianne Ihlen. Hun var 22 år gammel, i 1957, reiste hun til den greske øya Hydra for å leve sammen med sin kjæreste og senere ektemann Axel Jensen. De to lever som bohemer og i starten hadde de ikke så mye penger heller, så denne boken synes jeg kvalifiserer til kategorien.
Marianne Ihlen fikk en sønn med Axel Jensen, men da gutten var halvt år gammel forlot han Marianne og sønnen for en annen kvinne. Marianne blir igjen på Hydra men blir kjent med en annen mann som hun forelsker seg i, og slutter seg til hans selskap og venner. Og det er ikke hvilken som helst mann, men Leonard Cohen, som senere ble verdenskjent artist.

De to bodde sammen på Hydra, Oslo og hans hjemby Montreal gjennom hele sekstitallet, men forholdet ble sakte men sikkert slutt da Cohen nærmet seg et internasjonalt gjennombrudd. Og da flyttet Marianne og sønnen hjem og bosatte seg på Østlandet.

En ting jeg likte spesielt godt med boken var at den var skrevet på nynorsk, det gjorde historien enda mer romantisk, selv om jeg tror Marianne hadde det tungt mange ganger, spesielt under ekteskapet med Axel Jensen hvor han hadde en del humørsvingninger. 

Dette var veldig fascinerende lesing, og veldig interessant. Jeg visste ikke at Leonard Cohen hadde en norsk kjæreste, og sangen "So long Marianne" er skrevet til henne. Nå er ikke dette en bok om hele livet til Marianne Ihlen, men om hennes liv fra 1955 og til slutten av 1960-tallet da forholdet til Cohen var over, så det er en kort biografi, men Ingalill jeg føler den er innenfor temaet.

Flere omtaler i bio-lesesirkelen finner du på bloggen til Ingalill.

Kommentarer

  1. Nå kan det selvfølgelig diskuteres hvor alternativt det var å være bohem på 60-tallet, men, nesten så jeg vil hevde at det var mer spesielt å holde ut med Axel Jensen. Denne boka gjorde at jeg nå i flere år har boikottet forfatterskapet hans.
    (så barnslig er altså jeg). Du får selvfølgelig godkjent, alt er godkjent denne runden.

    So long, Marianne er en nydelig sang.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra jeg fikk godkjent, måtte prøve å argumentere litt for å få boken godkjent, siden dette var en vanskelig kategori. Men en interessant historie var det uansett :)

      So long Marianne har jeg enda ikke hørt, shame on me... :)

      Slett
  2. Jeg har også lest denne boka og ble så fascinert- for en fin var, rørende bok.. Leste biografi om Leonard Cohen etter det, og hørte på radoprogram med intervjuer både med Marianne og Axel Jensen. Var selv på Hydra en tur i samme perioden jeg drev og leste om dem..
    Her er et reiseinnlegg fra Hydra jeg lagde på min gamle blogg, hvor jeg også skriver litt om Marianne, Cohen og Jensen: http://artemisia.vgb.no/2010/05/16/arte-pa-hydra-et-lite-gresk-paradis-fotos/index.html
    Fint innlegg Gro.:) (selv om jeg også har vansker med å se det alternative i å leve slik i hippetida, men det var vel på en måte det )

    SvarSlett
    Svar
    1. Noe måtte jeg argumentere med Anita for å få boken godkjent. Sånn er det bare :) Men jeg likte boken veldig godt, og det er godt å sitte igjen med en god leseopplevelse.

      Slett
  3. Jeg liker virkelige hvordan denne kategorien har fått ut det kreative i oss alle sammen. Jeg viste heller ikke at Cohen hadde hatt en norsk kjæreste, og kjenner at jeg faktisk ble litt frista til å lese boka - nå må jeg bare finne en annen kategori den passer inn i.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg visste heller ikke at Cohen hadde hatt en norsk kjæreste, og denne boken var så fin. Et skikkelig høydepunkt i biografilesingen faktisk! :)

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Kniv av Jo Nesbø

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri