Darwins sporvar av Marit Kaldhol

Jeg har lest enda en Marit Kaldhol bok, i forbindelse med at hennes siste bok "Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz" er nominert til Bokbloggerprisen i klassen Årets roman. Boken jeg nå har lest er "Darwins sporvar" som ble utgitt i 2012.

Boken er kort, som de andre bøkene jeg har lest av Kaldhol, den er ganske lettlest, men den sitter i deg etter at siste side er lest. Dette er en historie om svik, og det er en mor som sviker sin unge datter.

Sally er dattera som blir sviktet. Hun reiser sammen med sin mor som spiller teater, fra sted til sted, inntil moren en dag forlater Sally for en mann. Sally tror og håper at moren kommer tilbake, men dager blir til uker, måneder og år. Moren dukker først opp når hun er døende og trenger hjelp.

Boken starter med at moren ligger for døden og ute av stand til å prate. Men Kaldhol formidler hennes tanker, og det er skrevet i kursiv. Hun ser tilbake på sin versjon av historien, som er en annen enn det Sally har. Hennes historie er mer utfyllende og kommer innimellom morens tanker, slik at Kaldhol sjonglerer mellom to fortellere, noe hun gjør på en enkel måte uten å forvirre leseren.

Som de andre bøkene jeg har lest av Kaldhol er det et poetisk språk, uten store fakter men med en sterk historie. Jeg har lest de fire siste bøkene av henne, og jeg må si at denne likte jeg minst, men det betyr ikke at jeg ikke likte den, det er bare at de tre andre er veldig bra.

Her er en intervju som ble gjort av Marit Kaldhol av Sunnmørsposten, som er spennende å lese. Merete R Granlund har en grundig omtale av boken, Aina Basso har også omtalt boken, Vårt Land har også en fin omtale av boken. Bokmerker har også en grundig og fin omtale men ellers ingen andre bloggere. Bildet er lånt fra Samlaget.

Kommentarer

 1. Du er så god på å løfte frem Kaldhol, Gro! Og jeg fikk lyst til å lese denne også. Hva var det med denne som gjorde at du likte den litt mindre enn de andre?

  God onsdagskveld og klem :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kaldhol MÅ løftes frem, og alle Bokbloggere skal få med seg navnet hennes i løpet av juni :)

   Jeg tror det var sviket som var grunnene til at jeg ikke likte denne så godt. Moren sviker sitt barn, og det er et scenario jeg syns er så trist. Det samme opplevde jeg da jeg leste Hanne Ørstaviks "Kjærlightet" også. Men språket til Kaldhol er fantastisk, også her.

   God onsdagskveld og klem til deg også :)

   Slett
  2. Jeg liker å bli filleristet av tema dersom språk og skrivestil er bra, så da regner jeg med at jeg vil like den godt ;-)

   Slett
  3. Da vil du nok like denne :) Språk og skrivestil er veldig bra! Jeg lånte den på e-bib, det anbefales.

   Slett
 2. Denne fikk jeg lyst til å lese og lurte egentlig litt på det samme som Silje over her! Jeg har lest 3 bøker av henne og kunne tenke meg å lese alt hun har skrevet på sikt.

  En fin onsdagskveld til deg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var det at mor sviktet sitt barn som gjorde at jeg ikke likte denne like godt som de tre andre. Det er en handling jeg syns er så trist, så det var hovedgrunnen.

   Jeg lånte boken på e-bib og du leser den raskt ut, men den blir sittende i deg etterpå, jeg anbefaler deg å lese boken altså Beathe:)

   En fin onsdagskveld til deg også :)

   Slett
  2. Ok, tusen takk for tips. Skal sjekke om de har denne her i Bergen. Ja, det er jo trist når en mor svikter barnet sitt men dessverre så er det slike ting som skjer, det har jeg selv erfart. Jeg skal så absolutt få med meg denne og JA, til at Kaldhol skal opp og frem :-)

   Slett
  3. Jeg har ikke opplevd svik selv, men var au-pair i Wien, og så hvordan barna ble behandlet av foreldrene der, derfor synes jeg en slik handling er trist og påvirker min opplevelse av boken, selv om den var bra.

   JA til Kaldhol, alle bør ha lest minst en bok av henne :-) (selv hørte jeg om henne for første gang i fjor og skammer meg over det).

   Slett
  4. Ja, det er trist når barn ikke har det bra hos de som skal ta vare på dem, og jeg var heldig nå,fikk tak i boken og den er lastet ned på nettbrettet allerede å begynnes på i kveld :-) Det blir det samme for meg også, og derfor er det fint at hun blir løftet opp og fram nå!

   Slett
  5. Så bra Beathe:) Gleder meg til å høre hva du synes :)

   Slett
 3. Må rett inn på eBokBib og se om jeg finner den. Du gir meg alvorlige behov for å lese enda mer Kaldhol :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hurra, hurra sier jeg! Så bra at du har lyst til å lese mer av Kaldhol :)

   Slett
 4. Jeg tror ikke jeg anmeldte denne da jeg leste den, men husker å mene ganske likt det du skriver her. Absolutt en god bok, men også den jeg har likt minst hittil. Ps. Nå kommer innlegget snart altså!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg til innlegget ditt Ann-Helen! :) Moro at flere andre også leser og liker Kaldhol, syns jeg, for jeg ser at noen har plukket opp hennes bøker allerede.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Kniv av Jo Nesbø

Setesdalsmønster på tovet sitteunderlag