søkeord: ayotzintli av Marit Kaldhol

I forbindelse med at vi samleser Marit Kaldhol sin bok "Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz" nå i juni, så leser jeg en av hennes tidligere utgitte bøker. Grunnen til det er at Line har snakket veldig varmt om den, og at jeg liker de to siste bøkene som hun har gitt ut, nemlig "Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz" og "Zweet". Og "søkeord: ayotzintli" skuffer ikke.

Boken handler om Mikke. Han sitter ved PC'en sin, alene om nettene. Han leser om små skilpadder, både om de som klarer seg og de som dør. Moren og kjæresten Idar har reist på ferie til Chile, det er russerfeiring men holder seg unna, han gjør det slutt med kjæresten sin Siri og svarer ikke på meldingene fra henne. 

Boken er delt opp i tre deler. Den første delen er Mikkes del. Han skriver dagboknotater og leser at det er en gutt som er støttekontakt for Sverre, at han interesserer seg for skilpadder og truede dyrearter. En skjønner fra det han skriver at noe trist vil skje.

Andre del er morens del. Hun kommer hjem fra ferie og finner Mikke død, og vi får lese hvordan han var som barn, at hun går rundt i tingene hans og hun stiller seg spørsmål om hvorfor han gjorde det. Hun får besøk av kjæresten og Sverre, og føler det er godt å snakke med noen som kjente sønnen hennes på en annen måte enn hun som mor.

I tredje del så er det faren som skriver et avskjedsbrev og forteller litt om da Mikke kom til verden, men også morens kjæreste, Idar, Mikkes kjæreste, en av hans beste venner og Sverre skriver avskjedsbrev over hvor mye de savner han.

Dette høres trist og sørgelig ut, og det er det. Men det tipper liksom aldri over, det er så troverdig og det er så fint skrevet. Marit Kaldhol har et språk som gjøre at sidene flyr når en leser, men at en i tillegg blir grepet av historien. Jeg håper mange flere kan finne frem til denne boken, og lese den. Den er kategorisert som ungdomsroman, men jeg synes den passer veldig godt til voksne også.

I tillegg til Lines gode omtale så har Ann Helen, Moonstar. Og takk til Samlaget for lese-eksemplar.

Kommentarer

 1. Flott omtale Gro. Jeg har også lest de to andre bøkene av henne du nevner, så hvis du mener denne er like bra som dem, så hiver jeg meg rundt. Takk for koselig kommentar til strikkingen min :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Tine! Og jeg håper du får lest denne boken også, den fortjener alle leserne den kan få! :)

   Slett
 2. Fin omtale. En nydelig, men fryktelig bok. Denne vekker så mye i meg at jeg er redd for å lese den igjen. Takk for link!

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig Lena, jeg synes også den er veldig trist, men den er så fin. Skjønner godt du ikke ønsker å lese den igjen. Selvsagt linker jeg :)

   Slett
 3. Flott omtale, Gro! Leste omtalen for noen dager siden men glemte å legge igjen noen ord da. Ble veldig nysgjerrig på denne boken, virker som en fin og trist bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott at du ble nysgjerrig Beathe, håper du leser og omtaler den :)

   Slett
 4. Jeg håper flere, spesielt ungdommer, får øynene opp for Kaldhol. Hun går rett på sak og setter ord på vanskelige og tabubelagte tema. Nok en gang: Denne er så fin og trist, og fortjener mange lesere. Så kjekt at du har vekket Kaldhol-interessen i flere av bloggerne, Gro!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, både ungdommer og voksne bør få opp øynene for Kaldhol. Selv hadde jeg ikke hørt om henne før i fjor, og det er jo nærmest en skam! Derfor har jeg som prosjekt å dytte Marit Kaldhol ut til bloggerne i denne måneden, og jeg har enda en og kanskje to bøker til å lese.

   :)

   Slett
 5. Tommel opp for det! Jeg SKAL skrive gjesteinnlegget altså, må bare bli ferdig med siste innspurten ved skoleslutt denne uka, så blir det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går bra Lena, ikke stress, det er over 2 uker igjen av juni enda :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Mitt leseår 2020 (så langt)

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen