De som ikke finnes av Simon Stranger

Jeg henger litt etter når det gjelder lesing av bøkene som er nominert til Bokbloggerprisen i åpen klasse. Men nå har jeg lest Simon Strangers bok "De som ikke finnes" og den likte jeg veldig godt. Det er sjelden jeg får gåsehud når jeg har lest en bok, men det fikk jeg etter å ha lest denne ungdomsboken.

"De som ikke finnes" er siste bok i en trilogi om Emilie fra Bærum og Samuel fra Ghana. Jeg har ikke lest de andre to, men det gjorde ingenting.

Boken starter med at Samuel banker på soveromsvinduet til 18-årige Emilie. Samuel er jevnaldrene med Emilie og han har flyktet fra Afrika, via Amsterdam og til Norge. Han møtte Emilie på Gran Canaria tre år tidligere, og fikk en en lappe med hennes adresse på, derfor kan han vite hvor hun bor. Han håper på hennes hjelp, noe hun delvis lovte han, men begge har forandret seg, og mye har skjedd på hver deres kant. 

Samuel har opplevd å flykte fra Afrika til Europa i en container, blitt seksuelt misbrukt av en arbeidsgiver som hans venn tok livet av. Men det verste av alt, han er en gutt uten papirer. Ingen identifikasjon, han "finnes ikke", og blir han funnet av politiet så blir han sendt ut igjen.

Boken har to fortellerstemmer, det er Samuel sin i kursiv, og Emilie i vanlig skrift, så det er lett å følge med på. Og på den måten får vi som lesere høre hva som skjedde med Samuel da han ble sendt hjem fra Gran Canaria 3 år tidligere.

Språket preges litt av at det er en ungdomsbok, så dette er veldig lettlest, men jeg vil ikke si at det er negativt. Det er med på å farge hvordan vi som lesere opplever Emilie og Samuel, og de er ungdommer som havner i en vanskelig situasjon.  Denne boken ble en veldig positiv opplevelse, etter at jeg syntes at "Morfar, Hitler og jeg" var litt kjedelig. Og så er jeg igang med "Vinternoveller", den kommer senere i helgen.

Mange gode omtaler av denne boken på diverse blogger, blant annet på denne samlesiden. Og så må jeg trekke frem Ellikken veldig gode omtale, som har en personlig start.

Kommentarer

 1. Jo mer jeg leser om denne boka desto mindre ønsker jeg å lese den. Ikke fordi jeg forhåndssynes at den er dårlig, men fordi jeg allerede synes jeg har lest den. Har nå lært, at bøkene som havner på long og shortlist ifm BBP skal jeg unngå andres omtaler om FØR jeg har lest dem selv :-) Rishøi skal jeg lese, hørte nettop hennes Pling i Bollen som lydbok, og den var veldig bra - lyrikk. Spent på BBP2014. Alle bøkene på lista er (virker) gode i år, og med en generelt høyere kvalitet samlet enn ifjor.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg føler jeg må lese alle bøkene som er på kortlista, slik at jeg vet hva jeg synes om bøkene. Og jeg vet hvem jeg kommer til å nominere i årets roman, men ikke åpen klasse, til det er Rishøi og Stranger veldig gode på hver sin måte.

   Jeg er glad for at jeg lest "De som ikke finnes", selv om jeg har lest mang en omtale, men det plager meg ikke faktisk :)

   Jeg synes bøkene i år er mye bedre enn hva de var i fjor, spesielt i roman klassen, hvor det var en knallgod i fjor (Ravatn), en god (Wassmo) og en dårlig (Jacobsen). Får håpe trenden forsetter til neste år :)

   Slett
 2. Jeg lånte Barsakh og denne av Line på forrige Tvangslesekafe. Da har jeg bare Jackson igjen - og er ikke så stresset i forhold til den. Rekker jeg det så rekker jeg det. Vil gjerne lese alle, men vet også at det skal ekstremt mye til for at Hitlerboka skal true Rishøi - så da vil det uansett ikke påvirke resultatet.

  Ganske enig med Marianne, dog. Jeg har hørt så mye om denne Stranger boka, og skummet så mange panegyriske omtaler - at jeg har null lyst til å lese - gjør det kun pga bokbloggerprisen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenker bare at alle nominerte bøker på kortlista skal leses, og da er det best å lese Hitler-boka først, siden jeg endte med å like den dårligst. Jeg ville ikke ha lest den ferdig om jeg hadde lest de to andre først. Og tro meg, den truer ikke Rishøi!

   Jeg kjøpte alle bøkene i pocket, og på både Hitler-boka og Stranger-boka står det nevnt at den er nominert til Bokbloggerprisen, det er kult da :)

   Slett
 3. Jeg leste alle tre rett etter de kom ut, så jeg hadde allerede gjort meg opp en mening før jeg leste omtalene av den. Jeg likte boken, men ble nesten litt skremt av den. Det er en god ting, tror jeg.

  SvarSlett
 4. Det var nok lurt å lese alle tre, og ja jeg skjønner du ble skremt Astrid Terese, for den er veldig troverdig. jeg hadde nok ikke lest den om den ikke ble nominert, så det er jeg glad for :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Kjære søster av Alf Kjetil Walgermo

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Anne Karin Elstad et portrett (som hennes dager var) av Hilde Hagerup