Biografi lesesirkel XVI

Just Kids av Patti Smith

Sekstende runde av biografilesesirkelen til Ingalill hadde teamet "Dame med hatt". Men på bildet her har Patti Smith pannebånd og ikke hatt..., derfor er jeg glad jeg leser på side 252 "Robert tok meg med for å kjøpe ein passande hatt, og vi valde ut ein i mjuk brun filt med eit kraftig silkeband".

Altså Patti Smith er ei dame med hatt og jeg er innenfor! 
Just Kids er for meg først og fremst en historie om vennskapet og forholdet til hennes venn Robert Mapplethorpe. De to møttes da Patti var passert tjue, og han var to år eldre. Det første møtet var på jobben hennes Strand Bokhandel i New York.

Patti Smith beskriver livet de hadde, som var stritt nok med å ha penger nok til mat og husleie, men de ga aldri opp drømmen om å leve av kunsten sin, Smith som musiker og poet og Mapplethorpe som fotograf. de to møter mange kjente musikere og kunstnere på sin vei, som blant annet Andy Warhol og Janis Joplin for å nevne to.

Boken ender trist, for når Patti Smith treffer mannen sin og får barn så blir Robert diagnostisert med AIDS og dør. De siste månedene før han dør er Patti mye hos han og ser at han sakte blir sykere, allikevel er det et slag for henne når han dør. 

Boken er god, og den skal jeg lese opp igjen en gang, men da skal jeg lese den om sommeren når det er lyst og god temperatur, For boken gjorde meg litt trist og det gikk veldig sakte med lesingen, til tross for at jeg likte historien som sagt. 

Litt kort omtale om en bok mange elsker, så det finnes mange gode anmeldelser av denne. Flere anmeldelser av damer med hatt finner du her på bloggen til Ingalill.

Kommentarer

 1. Denne hadde eg faktisk planlagt å lesa i denne biorunden, men det vart til at eg fann meg ei anna hattedame. Eg skjønnar at det er greiast å lesa Just Kids når det er lysare og trivelegare ute. Fint med korte omtalar av og til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er kjekt å ha en bio-bok til gode til en annen gang det er musikere eller noe annet som hun passer inn i :) Hattedamer var litt vanskelig å finne, i hvertfall noen som jeg syntes var interessante på tampen av året.

   Slett
 2. Denne boka var vel med i den aller første biorunden, tror jeg, tror faktisk dette er tredje gang, slik sett var jeg forberedet på tristesse og Aids i omtalen, selv om jeg nå har Patti Smith oppi halsen etter den forskrekkelige innlesinga hun gjorde av en av de nye Nesbøbøkene. Monoton traurighet. Hjelper ikke at man er ikon da -)

  (Likevel, mistenker at jeg ville likt denne boka godt, bare ikke si det til Patti.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne var med i første runder og jeg tror det var Silje(blomst) som skrev om den også :) Jeg har ikke hørt henne lese boken til Nesbø, så det tar jeg med ro, men ja det var mye tristesse her.

   Pssst, jeg lover - jeg skal ikke sladre til Patti om at du sannsynligvis ville ha likt boken hennes! :)

   Slett
 3. Jeg måtte vente til jeg selv hadde skrevet før jeg leste din omtale, slet nok med å finne ut hva jeg skulle si om jeg ikke skulle forholde meg til hva du allerede hadde sagt også ;)

  Jeg likte denne veldig godt - akkurat som jeg visste jeg ville gjøre.
  Det er noe med ung, lidende kunstner i New York som treffer meg hver gang. I hvert fall om man skriver godt, noe Smith gjør. Jeg skal også lese denne igjen, litt mindre opptatt av når på året. Og skal i hvert fall lese 'M Train' ganske snart!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sent svar Elisabeth, men jeg likte også boken på sett og vis, men for meg ble den litt dyster. Jeg synes boken er veldig ærlig og troverdig som biografi, av og til kan biografier bli litt skrytende... Men jeg skal lese den igjen, når dagene er lyse og varme, da kommer den til å falle i smak :)

   Slett
 4. Jeg også vurderte denne som hattedame, siden jeg har den i hylla, men der får den stå godt en stund til. Jeg digger jo dama, så at jeg ikke har lest den enda, er jo bare tull.. Kanskje fordi jeg har den engelske utgaven som jeg skrev til Elisabeth. En bøyg nok, selv om jeg tror den er lett å lese. Om den er trist så er det helt ok, det passer fint når det er så mørkt ute.. at bok, mørke ute og inne harmonerer, mener jeg. Slik ser nå jeg på det.;) Fin omtale Gro.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Anita, denne får du helt sikkert lest sene i biografi-lesesirkelen til Ingalill :) Er bøker dystre og triste så liker jeg helst å lese den når det er lyst og varmt, da blir jeg ikke så trist selv. Morsomt at vi ser forskjellig på det! :)

   Slett
  2. Ja, men i april.når d er rock igjen, skal jeg lese en mann. Kanskje jeg leser Patti i tillegg.. På tide å lese den.

   Slett
 5. Moro å se at flere får øynene opp for denne perlen av en bok!

  For meg handlet boka om mye mer enn et vennskap. Den handler for meg først og fremst om en stor kunstner i utvikling.

  Patti Smith har kommet med en ny bok nå!

  Fin omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne boken tror jeg kommer til å få mange lesere, jeg ser på sosiale medier at den er godt likt :) Men som sagt jeg skal lese den en gang sener, da om sommeren.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen