Oppsummering 2015

Har de siste årene kjørt en kort liten oppsummering av bøkene jeg leste gjennom året, og jeg tenkte jeg skulle gjøre det i år også. Har vært med på alle biografi-lesesirklene og sju av ni bokhylle-lesninger. Det eneste jeg ikke fikk gjort var å lese Harry Potter, men det har jeg da til gode. I år ble det lest 62 bøker, mange tynne, mange norske og mye bra. Her er oppsummeringen:

Årets beste bok:
Slik skal vi velge våre ofre av Bjørn Vatne. Jeg har sendt inn nominasjonen til årets beste roman til Bokbloggerprisen, og denne topper min liste, det må jeg bare si. Historien om alenefaren Kjetil som sliter mellom å være god far og arbeidstaker, i tillegg til å være nettroll om natten er en god bok.

Årets dårligste bok:
Jimi Hendrix - hele historien. Denne boken har jeg glemt allerede. Jeg leste ned til første biorunde menn med bart, men eneste positive er at boken er fin og lilla.

Årets skuffelse:
Historien om et godt menneske av Birger Emanuelsen. Denne boken gledet jeg meg voldsomt til å lese for for jeg likte fjorårs-boken så godt. Dette er en historie om å tvile på sannheten om seg selv. Jeg synes dette ble en rotete og uengasjerende bok. 

Årets overraskelse:
Personar du kanskje kjenner av Synnøve Macody Lund. Dette var rett og slett en strålende god bok. Litt overraskende, for jeg hadde ikke sett for meg at Synnøve Macody Lund var så god til å skrive. Men historiene om Mari, Live og Anna var veldig bra, og historien om faren ikke så interessant, men fremdeles god.

Kommentarer

 1. Det må eg kalle eit imponerande lesetal! Fin vri på oppsummeringa, det ser ut til at du les veldig variert :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går med noen bøker når en reiser med tog, Signe :) Prøver å lese variert, men det blir mange norske romaner.

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 2. Snakk om kjapp og grei oppsummering. Jeg måtte le når jeg så de to siste bøkene, jeg ville byttet om på dem :)
  Skal til å bestemme meg for nominasjonene nå, Vatne kommer nok med, men jeg vet ikke hvilken bok som kommer øverst på listen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, kort og grei oppsummering - kun vel ha gjort noe mer grundig, men jeg synes denne funker fint :)

   Spent på listene for Bokbloggerprisen altså :)

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 3. Fin oppsummering, Gro! Av de du nevner har jeg Macody Lund som favoritt, med Emanuelsen som en god nummer to :-). Men Macody Lund leste jeg jo ut i 2016. Kanskje den kommer på favorittlista i år.Ellers så holder jeg på med Ullmann, og den er kjempegod.
  Hvilke som er favorittbøker mine fra 2015 av alle jeg har lest, må jeg fundere litt på; Alberte og Jakob av Cora Sandel, Alias Grace av Margaret Atwood, Darwins sporvar av Marit Kaldhol og Lila av Marilynne Robinson er nok de som kjemper om topp-plasseringen. Og Astrid Lindgren av Bjorvand og Aisato!

  SvarSlett
  Svar
  1. Linn Ullmanns bok skal også leses, for alle som har likt den liker den så godt! Ellers så skal jeg lese Alberte triologien i år, og det gleder jeg meg til :) Mange av de du nevner som favoritt bøker i år har jeg ikke lest, men jeg liker å lese omtalene dine på bloggen. Det er bare å innse at en ikke rekker å lese alle verdens bøker :)

   Slett
  2. Håper du liker Alberte :-). Jeg synes det er spennende at vi leser så mye variert og blogger om forskjellige bøker.

   Slett
  3. Jeg er sånt på Alberte selv også :) Veldig fint at bloggene leser så mye forskjellig, på den måte oppdager jeg nye bøker jeg har lyst til å lese også :)

   Slett
 4. Vatne og Macody Lund: Tommel opp! Litt enig med deg ang Emanuelsen, synes en del var meget bar i den boka, men den ble ikke gjennomført godt nok..
  Et riktig godt nytt år Gro, følge deg videre.::)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp Anita, tommel opp for Macody Amund og Vatne :) Godt nytt år til deg også Anita, jeg følger også deg videre :)

   Slett
 5. Har kun lest Vatne sin bok men jeg tviler på at den hadde kommet med på min liste om jeg skulle sendt inn nominasjon. Ser frem til å se hvilke bøker dere stemmer frem til slutt, og ikke minst å se om noen av mine favoritter når opp. Macody boken har jeg valgt å ikke lese siden jeg ikke har helt sansen for henne, ikke det, har kun sett henne i hodejegerne så det er nok et dårlig grunnlag jeg har. Mulig jeg hadde blitt positivt overrasket om jeg hadde gitt den en sjanse. Ellers er Tour de ski i gang som du sikkert har fått med deg, men jeg opplever det som kjedelig å se på, for store differanser allerede og ikke bra med den norsk dominansen, skjønt det var veldig kjekt med Ingvild i dag :-) Godt nyttår, forresten :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var også litt forutinntatt til Macody Lund, for jeg likte henne heller ikke i Hodejegerne, men hun kan skrive altså, bare så det er sagt :)

   Der blir spennende å se listene, for det er ingen bøker som har skilt seg ut i løpet av året, så det blir spennende å telle opp:)

   Kjedelig at Tour de ski er avgjort allerede, det er morsommere når det er litt spenning opp alpinbakken, men det er morsomt med mange flinke norske utøvere da :)

   Godt nytt år til deg også Beathe, og jrg skjønte det var deg :) hyggelig at du kommenterer selv om du ikke blogger mer :)

   Slett
 6. P.S. Det var Beathe som la igjen den forrige kommentaren men det skjønte du sikkert :-P

  SvarSlett
 7. Godt nyttår og alt det der!
  Og takk (egentlig til alle) for årsoppsummeringer
  , selv om jeg ikke får gjort noe annet enn å lese om 2015.
  Havner ikke Vatne på kortlista blir jeg svært overrasket. Regner med jeg får sjansen til å lese den da. Hvis ikke får den bli en annen gang. Er som deg svært spent på utfallet av nomineringa. Jeg håper sterkt på favoritter på lista, men tviler på at det kommer til å skje - setter all min lit til at det ivhertfall kommer noe på lista jeg har lyst til å lese. Litt kjedelig også hvis man allerede har lest alle.

  (Synd med den barteboka, du burde lest Chaplin -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg burde nok ha lest noe annet enn Jimi Hendrix, men da vet jeg at den boken ikke er bra og kan advare alle andre om den.

   Jeg er veldig spent på nomineringen i år, for i forhold til i fjor spesielt, så har vi ikke noen klare favoritter. Alle har likt forskjellige bøker, mens i fjor var det ingen tvil om at Kaldhol, Høyer og Rishøy ville bli nominert. Det var bare å lese norske blogger i 2014, så såg en det, men slik var det ikke i 2015... Men det gjør det ekstra spennende :)

   Slett
 8. Flott oppsummering, 62 bøker er jo superbra! Tusen takk for oppfordringen til å bli med på å nominere. Må se igjennom listen for fjoråret for å se om jeg har lest noen bøker som oppfyller kriteriene. Ha en super onsdag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du nominere til Bokbloggerprisen :)

   Det er din mal jeg bruker på denne oppsummeringen og den er superfin, har brukt den i mange år :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Kjære søster av Alf Kjetil Walgermo

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Anne Karin Elstad et portrett (som hennes dager var) av Hilde Hagerup