Vingebelastning av Helga Flatland

I mars leser vi Helga Flatlands bok "Vingebelastning" som er nominert til kortlisten til Bokbloggerprisen 2015- Jeg kjøpte denne boken selv i forrige uke, fordi jeg regnet med jeg ville like den, og det stemte. Har aldri lest noe av Flatland før, men denne boken likte jeg svært godt.

Bokens hovedperson er 30-årige Andreas. Han møter han når han er i samtale med psykiateren Bjørnar, som han går til jevnlig for å finne ut hvorfor han har kommet i ubalanse, for en får tidlig en følelse av at Andreas er litt i ulage.

Andreas er vellykket, han har en samboer og hun har en fin jobb, de bor sammen i en leilighet de har kjøpt på Torshov, og Andreas fikk jobb med en gang han søkte etter at masteren var levert. Han måtte bli "pushet" på for å søke, og likte ikke forandringen i hverdagen. En dag på vei til jobb, så blir han påkjørt og havner på sykehus. Han blir liggende der en dag eller to og der fanger de opp at han lider av tvangshandlinger og han blir bedt om å gå til psykiater.

Han selv liker situasjonen godt, han blir sykemeldt og føler at nå blir han "hørt". Samboeren hans derimot synes han tar det litt for mye med ro, og de glir sakte men sikkert fra hverandre. Og akkurat den utviklingen som forholdet mellom Andreas og samboeren tar, er ekkel. En skjønner at Hanna, som hun heter, begynner å synes at nok er nok, men Andreas ser ikke tegnene og synes mest synd på seg selv.

I det hele tatt er dette en god bok. Flatland skriver godt og en blir drevet videre i historien og jeg klarte knapt å legge fra meg boken. Leste den ferdig for noen dager siden, men jeg måtte la den ligge litt. Og det forholdet mellom de to samboerne minte meg litt om "Unnskyld" fra i fjor, selv om dette forholdet ikke tok en så dramatisk vending.

Silje er den som har ansvaret for samlesingen denne måneden og du kan lese mer om Flatland på bloggen hennes. På bloggen "Norske bokbloggere" er det samlet flere omtaler. Bildet har jeg lånt fra Aschehoug

Kommentarer

 1. Hadde egentlig glemt at jeg likte denne, var så oppsatt på å få Tellemarck inn på lang/kortliste at alt annet bleknet. Ingen fare dog, har lest meg igjennom alle linkene/omtalene, og husker plutselig - alt!
  (Bedre enn Vatne?)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånn umiddelbart så liker jeg denne bedre enn Vatne, men det er fordi det er så lenge siden jeg leste den og Flatland sin er så fersk. Men jeg skal lese Vatne igjen i mai og da skal jeg sammenligne og så skal Lunde boka leses og da har jeg en favoritt :)

   Men Vingebelastning er veldig fin, og jeg leste omtalen din hvor jeg fikk inntrykk av at du likte den. Og Mariannes omtale av boka er strålende - bare for å ha nevnt det :)

   Slett
  2. Joda, jeg både likte - og stemte på den, ganske høyt oppe også. Marianne sin er lest, og fikk meg til å like boka enda bedre -)

   Slett
  3. Ja, anmeldelsen til Marianne gjorde sitt til at jeg likte den enda bedre også, for den var så utrolig grundig og god :)

   Bra du stemte på den, slik at vi som ikke prioriterte Flatlands bok fikk sjansen til å lese den også :) Er ikke sikker på om jeg hadde lest den hvis den ikke kom på kortlista.

   Slett
 2. Har du ikke lest de andre bøkene av Flatland? Les. Les. Les.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg har ikke det, men jeg har hørt så mye bra om dem, at jeg har tenkt å lese dem en gang :)

   Slett
 3. Ja, denne likte jeg godt også! Men du må lese trilogien, Gro, den er enda bedre!
  Fin omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg vet den bør leses Silje, men det er tiden som ikke alltid strekker til. Men da har jeg tre gode bøker til gode, og jeg har lyst til å lese dem en gang :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Mitt leseår 2020 (så langt)

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen