Biografi lesesirkel XXII


Amundsen - roman av Espen Ytreberg

Dette er en god bok, lest i årets siste runde av biosirkelen til Ingalill. Jeg liker egentlig ikke å lese om polarhelter, men etter å ha lest om Hjalmar Johansen i fjor, så syntes jeg historiene om polferdene til Nansen og Amundsen virket spennende. Og denne boken som er både fakta og fiksjon er facinerende lesing, og en god bok.

Amundsen fikk egentlig låne "Fram" av Nansen for å dra til Nordpolen, og at han i tillegg tok med seg Hjalmar Johansen. Han bestemte seg på Madeira for å bli første mann til Sydpolen, i et kappløp mot engelskmannen Scott. Dermed lurte han på mange måter Nansen, noe den gamle polkjempen ikke satte pris på.
 


Boken er oppdelt slik at vi hører om ekspedisjonen og hva som skjer på Fram og Framheim, mens andre kapitler tar for seg tiden etterpå hvor Amundsen drar på en foredragsturné for å fortelle om bragden. Dette for å finansiere turen som ble litt i overkant dyr.

Og det var også noen tumulter mellom de som var med på ekspedisjonen  og Amundsen følte nok at han ikke hadde full respekt blant alle deltakerne. 


Dette er blitt en god bok, og til tider spennende, selv om vi vet at han kom først til Sydpolen. Det er en bok som lar oss få følelsen av å være med på ekspedisjonen og at det et Amundsen som forteller. Dette er en bok som fortjener en nominasjon til Bokbloggerprisen.
Bildet er lånt fra Tiden. Les flere omtaler på av biografier på bloggen til Ingalill i dag.

Kommentarer

 1. Nominasjonsverdig altså? Tror jeg må få lest denne, gitt. Jeg ble fristet. De polarferdene var jo utrolig spennende da...

  SvarSlett
  Svar
  1. Nominasjonsverdig, men litt usikker på hvor høyt den kommer, jeg har lest så mange gode romaner i år. Skulle ønske dette var en biografi, for da hadde den vært høyt oppe.

   Polferdene er utrolig spennende! Jeg har lyst til å lese mer om disse turene! :)

   Slett
  2. Jeg har også lyst å lese mer om disse turene.. :)
   Og enig med deg ang flere gode romaner i år. Lønning Årøs som jeg leser nå er også veldig bra, liker den. Husker du likte den godt også.

   Slett
  3. Nå håper så mange leser Lønning Aarø at hun kommer høyt opp når vi skal nominere bøker i januar :)

   Slett
  4. Den fortjener å leses, ja- og en den beste av de bøkene best i denne genren- dokumentroman/biografisk roman- i den senere tid. Men det er vel klart at det hjelper på at det er Hamsun som er Annas objekt også..

   Slett
 2. Endelig hjemme. Har lest innlegget før altså, er bare så kronglete å kommentere på mobil (pc-løs weekendtur). Tror vi er veldig enig om denne boka. Nomineringsverdig, men kanskje ikke helt øverst. Har tenkt litt fram og tilbake på om jeg synes han var urettferdig mot Hjalmar (synes jo det basert på Hjalmarboka dere skrev om), men forstår at en mann med så skjør psyke (som det påstås her at Amundsen hadde), ikke hadde råd til å framstå som om andre visste bedre. Hjalmar så ut til å vite bedre.

  Vet ikke om jeg får tid til å lese Selma. Kanskje jeg må prioritere den framover Grytten og de andre jeg har liggende. Montro er det viktigere de siste ukene å fortsette å lese det andre har lest, istedet for å ta fatt på noe nytt. Hjelper jo ingenting hvis bare en har lest...

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Kniv av Jo Nesbø

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri