søndag 31. januar 2016

Historie om et eksteskap av Geir Gulliksen

I november stilte jeg meg i kø for å låne denne boken på e-bib, for å lese den til jeg skulle nominere til Bokbloggerprisen, men det var først denne uken den ble tilgjengelig. Og da lastet jeg den ned for å lese den, for å se om den kunne ha blitt nominert av meg, men nei, så begeistret ble jeg ikke.

Boken handler om et ekteskap, mellom legen Timmy som nå jobber i direktoratet og journalisten Jon. De lever et godt ekteskap, med sine jobber, to sønner, og Jons datter fra et tidligere ekteskap som bor hos dem av og til. Timmy jobber mye, mens Jon steller hjemme, noe han liker.

Men en dag møter Timmy en nabo på jobb. Han sender henne en e-post og de begynner å møtes regelmessig. Naboen heter Harald og er en sporty mann, han løper, går på ski og klatrer, noe han også tar med Timmy på. Sakte men sikkert flyter Timmy bort fra Jon og barna og innleder et forhold til Harald.

Boken handler om ekteskapet mellom Timmy og Jon, og hvordan han ser på at Timmy kunne bryte opp fra det trygge livet hun levde. Jon ser for seg hvordan det treffet var og hvordan de løper på turer og går på skiturer. Handlingen er god nok den, men jeg synes det blir for mye gjentakelse. I tillegg er det også mye sex i boken, og noe av det var vel ikke nødvendig å ta med for også der syntes jeg det ble gjentakelse.

Alt i alt ble dette en OK leseopplevelse, men jeg synes de bøkene jeg nominerte til Bokbloggerprisen er bedre, så det gjorde ikke så mye at den ikke ble ledig før i januar. 

På grunn av en ugrei PC så blir det hverken bilder eller linker. Jeg håper PC'en vil bli greier med dagene utover. 

torsdag 21. januar 2016

Bokhyllelesing #1 2016

Jeg er med på første utfordring i Heddas lesesirkel "Bokhyllelesing". Utfordringen denne gang er å lese med rødt omslag, og det ble denne boken "Kimen" av Tarjei Vesaas som jeg fikk av Rose-Marie for tre år siden (takk Rose-Marie).

Beklager dårlig kvalitet på bildet, og det er ikke hel-rødt omslag, men deler av av det, nemlig grisen øverst i bildet, derfor regner jeg meg som innenfor.

Handlingen i boken er lagt til en øy, hvor du må ha båt for å komme deg. I sentrum for hele handlingen er gården Li, hvor Karl bor med sin kone Mari, sønnen Rolv og datteren Inga. Boken er oppdelt i to deler. 

Den første delen handler mest om en purke som skal få griser og blir hysterisk og begynner å spise barna sine, og om Andreas Vest som er en ukjent som kommer til øya. Ikke lenge etter at Andreas har kommet i land så skjer det et drap og alle innbyggerne er på jakt etter morderen, og det får et dramatisk utfall på slutten av den første delen. 

I del to så samles alle av øyas innbyggere på låven til Karl Li, en låve som er kjempestor, som Karl bygget i sin tid. Men alle i bygda synes at låven er vel stor og at Karl Li er stormannsgal, og misunnelsen råder. Og nettopp derfor stiller bygda opp for å finne ut hva som skjedde da Andreas Vest ble drept.

Bokens handling foregår over kort tid, kun noen dager. Og handlingen foregår kun på den lille øya, og derfor er det en "tett" historie. Jeg likte del en bedre enn del to, for den er mye mer driv i og litt spennende.

Boken er ganske gammel, skrevet i 1940, og det bærer spesielt språket preg av. Jeg har lest mye nynorsk i det siste, og dette synes jeg ble litt tungt å lese. Men det var ikke noen dårlig leseopplevelse, og jeg må si jeg likte "Is-slottet" bedre.

Egentlig linker jeg ikke andre bloggere på sånne lesesirkel innlegg, men gjør unntak her, for Rose-Maries omtale er god!

søndag 17. januar 2016

Etter deg av Jojo Moyes

2016 har startet tregt for meg, på lesefronten. Syntes det var tungt å plukke opp bøker igjen, etter å ha lest norske bøker på spreng de siste månedene i 2016. Men nå føler jeg at det går lettere og første bok er lest. Det ble noe så lett lest som "Etter deg" av Jojo Moyes, som jeg ønsket meg til jul og fikk.

Jeg trodde ikke jeg skulle like "Et helt halvt år", siden alle sa til meg at den var SÅ bra. Og faktisk så likte jeg den, og i tillegg så godt, at jeg ønsket å lese oppfølgeren "Etter deg" også.

I "Etter deg" har Louisa Clark kjøpt seg en leilighet for pengene hun fikk fra Will Traynor. Hun har reist i 18 måneder, men så slått seg til ro i et leilighet som ikke er hjemmekoselig på Londons østkant. Hun jobber på en pub på en liten flyplass, en jobb hun mistrives i, men tjener penger. 

En kveld, etter at hun hadde drukket mye går hun på taket og faller ned og ender på sykehus. Ambulansemannen som plukker henne opp kommer til å få mye å si for Louisa, selv om ikke alt går helt knirkefritt i starten. Dessuten blir hun oppsøkt av Will Traynors ukjente datter på 16 år, som hun gjør sitt ytterste for å kunne hjelpe.

Louisa er like sjarmerende og morsom som i bok en, og en ønsker det skal gå henne vel. Allikevel så får en litt lyst til å røske tak i henne, for blant annet får hun sjansen til å reise til New York for å jobbe så vingler hun og tenker heller på det trygge hun har fra før med jobben på flyplassen som hun misliker.

Dette er en god oppfølger. Den følger opp "Et helt halvt år" til de grader, og alle spørsmål en satt igjen med blir besvart i denne boken,. "Etter deg" er ikke like rørende som "Et helt halvt år", men å toppe den er nesten ikke mulig.

Boken slutter også på en sånn måte at en får følelsen av at det kan komme en bok til. Hvor lurt der er jeg litt usikker på, for jeg er redd det kan bli litt vel likt etterhvert, for jeg føler at Moyes ikke fornyer seg så veldig. 

Det er mye luft og dialoger i boken, så selv om den er på 500 sider, så blir en ikke skremt av å lese denne, den kan slukes ganske fort. Her er det ikke mye undertekst, men er en ute etter en lettlest roman, så er denne absolutt anbefale, 

Andre som har lest boken er: Tine, Hearart, Randi, Anette.

søndag 3. januar 2016

Oppsummering 2015

Har de siste årene kjørt en kort liten oppsummering av bøkene jeg leste gjennom året, og jeg tenkte jeg skulle gjøre det i år også. Har vært med på alle biografi-lesesirklene og sju av ni bokhylle-lesninger. Det eneste jeg ikke fikk gjort var å lese Harry Potter, men det har jeg da til gode. I år ble det lest 62 bøker, mange tynne, mange norske og mye bra. Her er oppsummeringen:

Årets beste bok:
Slik skal vi velge våre ofre av Bjørn Vatne. Jeg har sendt inn nominasjonen til årets beste roman til Bokbloggerprisen, og denne topper min liste, det må jeg bare si. Historien om alenefaren Kjetil som sliter mellom å være god far og arbeidstaker, i tillegg til å være nettroll om natten er en god bok.

Årets dårligste bok:
Jimi Hendrix - hele historien. Denne boken har jeg glemt allerede. Jeg leste ned til første biorunde menn med bart, men eneste positive er at boken er fin og lilla.

Årets skuffelse:
Historien om et godt menneske av Birger Emanuelsen. Denne boken gledet jeg meg voldsomt til å lese for for jeg likte fjorårs-boken så godt. Dette er en historie om å tvile på sannheten om seg selv. Jeg synes dette ble en rotete og uengasjerende bok. 

Årets overraskelse:
Personar du kanskje kjenner av Synnøve Macody Lund. Dette var rett og slett en strålende god bok. Litt overraskende, for jeg hadde ikke sett for meg at Synnøve Macody Lund var så god til å skrive. Men historiene om Mari, Live og Anna var veldig bra, og historien om faren ikke så interessant, men fremdeles god.

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Det er 30.april, og jeg har ikke vært så aktiv som jeg hadde tenkt angående samlesingen. Det er mange grunner til det, men jeg synes denne ...