Western Desert av Rønnaug Kleiva

Jeg har lest en nynorsk novellesamling av en forfatter som jeg ikke har lest noe av før. Rønnaug Kleiva er en velkjent forfatter for mange. I denne novellesamlingen blir vi presentert for sju noveller, alle med mannlig synsvinkel, og tematikken for flesteparten av de er døden.

Første novelle handler om en mann som mister kona si, men ikke kan overgi seg helt til sorgen siden han har ei lita jente å ta seg av. 

Den andre novellen handler om et par som har mistet en sønn og er på en reise, men utsetter reisen blant annet fordi de ikke har noen å komme hjem til.

Den tredje novellen handler om en mann som tenker på å kjøpe seg en motorsykkel, for å få en endring i sitt liv, mens kona heller ønsker seg ett tredje barn. Hun vil gjerne ha en datter, siden de har to sønner allerede. 

Novelle nummer fire handler om en mann som har ei eldre mor som ligger for døden. Han tegner henne på dødsleiet, og legger det ut på Facebook når døden inntreffer.

Femte novelle omhandler en forfatter som dør, og hvor mange som har behov for å skrive nekrolog og minne ord over han.

Novelle seks er om en mann som slår kona si, men forteller kollegaen at det er kona som er voldelig. Kona er gravid, men snakker om å gå i parterapi, siden de har sine problemer å stri med.

Og så er det siste novelle om han som er syk, vi får bare vite at han har vært på konsultasjon hos legen. Han blir gradvis dårligere og tenker tilbake til Oslo og Sognsvann der han er syk et sted i Europa.

Noen av novellene handler om noen som har fått livet snudd opp ned, som han som ble enkemann i novelle en og de som ble barnløs i novelle to. Så er det de som lever videre, men må finne andre måter å leve på, som han syke mannen i novelle sju og voldelige mannen i novelle seks. Felles for alle novellene er de må finne nye måter å takle hverdagen på.

At det er mannlig synsvinkel, det forvirret meg litt i begynnelsen, men da det gikk opp for meg, jeg måtte lese første novellen to ganger, da syntes jeg novellene er gode. At de handler om døden, gjør ikke novellene triste, men en tenker seg om både en og to ganger når en leser de.

Takk til Samlaget for leseeks.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Mitt leseår 2020 (så langt)

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen