lørdag 15. april 2017

Biografi lesesirkel XXIV


Anders Lange - en norsk historie av Øyvind Strømmen


Temaet i Ingalills biografilesesirkel denne gang er "død før fylte 30 år eller etter 70 år". Jeg tenkte da å lese om Sossen Krogh, siden den biografien var på mammutsalg, men så fant jeg den ikke og måtte på plan B. Det var å lese om Bolle som døde under angrep i Afghanistan, men så var han over 40 år og da måtte jeg lete videre på e-bib og valget ble Anders Lange som bli 70 år og en måned, 

Anders Lange er mest kjent som grunnleggeren av Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep, også forkortet til ALP.

Anders Lange var en politisk interessert mann i hele sitt liv. Han ble født på høsten 1904 og opplevde to verdenskriger i sitt liv. Selv om han flere ganger ble anklaget for å støtte nazistene så var han en motstandsmann og ble fengslet mange ganger under krigen. Faktisk ble han fengslet senere også, men det var i forbindelse med bilkjøring.

Før andre verdenskrig engasjerte han seg sterkt i partiet Fedrelandslaget og de gikk blant annet til angrep på det som dem kalte smusslitteratur.

Anders Lange startet en kennel og ga ut avisen Hundeavisen, en utgivelse som handlet mer om politikk og mindre om hunder etterhvert som tiden gikk. Hundeavisen ble etterhvert så politisk at den fikk navnet Anders Langes avis.

Etterhvert så begynte Anders Lange på et utkast til et partiprogram, noe som etterhvert ble utformet og presentert på Saga kino høsten 1973. Der møtte en ung direktør og Høyremann også, som heter Carl I Hagen. Han ble kontaktet og møtte selvsagt svært interessert opp. Og den første gallupen etter dette møtet sendte sjokkbølger i det politiske Norge da Anders Langes Parti fikk 5.1 % oppslutning.

Anders Lange hadde en litt annerledes måte å være på i Stortingssalen, da han ble valgt inn i 1973. Han hadde en språk som ble nedklubbet av Stortingspresidenten mange ganger. Han rakk å være på Stortinget bare ett år, da han ble rammet av hjerteattak på toget hjem 10 oktober 1974. Det virker som om han kommer seg raskt, men 18 oktober døde han. Et dødsfall som snudde opp ned på livet for Carl I Hagen. Han ble nå stortingsmann, og resten av historien kjenner vi. Anders Langes Parti ble etterhvert Fremskrittspartiet, det navneskiftet kom i 1977.

FrP falt ut av Stortinget i 1977, men kom inn igjen i 1981, og siden har de vært der, og nå også i regjering.

Dette var en spennende bok å lese. Anders Lange virket som en karismatisk mann, med mange tanker og ikke redd for å tenke nytt. Boken er skrevet kronologisk, og den er lett å lese. Og det er mye historie her. Det er morsomt å lese om Anders Langes dialog med Finn Gustavsen fra SV, og spennende å lese om hvordan den spede begynnelsen til det som nå er FrP var.

Flere biografier hos Ingalill. Bildet er lånt fra Cappelen Damm.

2 kommentarer:

 1. Crafty mann. Starte ei hundeavis, som gradvis blir politis avis, og vips så har man FRP. Hvem ante at partiet var bygd på en kennel? Hvilken type hunder var det. (Gjetter jakthunder, settere, for det er en slik en manneting å drive med -).
  Sier seg selv at mannen var karismatisk..

  (Skader ikke at han så ut en distingvert hollywoodmann heller, burde stilt i det amerikanske valget)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg husker ikke hvilke hunder det var, men en smart måte å starte FrP var det :) Med det utseende han hadde kunne han godt ha stilt i det amerikanske valget, han hadde visst dametekke også, men det er vel opplagt? :)

   Slett

Bokhyllelesing #4 2017

Da har jeg lest en virkelig klassiker og som i tillegg er norsk. Det er første bok i trilogien om Alberte av Cora Sandel som jeg har lest ...