Ingen skal høre hvor stille det er av Benedicte Meyer Kronenberg


Dette er debutboken til Benedicte Meyer Kronenberg og den er utrolig god. Det er en vakker og trist historie om Hanna.  Handlingen om Hanna utspiller seg i fortid og nåtid. Det er den voksne Hanna i nåtiden vi møter først. Hun kommer hjem til sin far like før jul, etter at moren døde for vel et halvt år siden i en tragisk bilulykke.

Men så får vi historien om lille Hanna som går på barneskolen. Hun er mye alene hjemme med moren sin, fordi faren er ute og reiser som pilot. Moren sliter psykisk. Hun jobber hjemme med å lage skulpturer og keramikk skåler. Men av til blir hun surrete, roter, danser og får høy lyd og det er Kråka som Hanna kaller det. Andre ganger blir moren stille og må sove mye og trekker for gardinene og da er det Nattfugl som har "tatt bolig" i moren. Og for et lite barn er det vanskelig å forstå hvorfor moren er så forskjellig fra dag til dag. Av og til må moren på hjem for å hvile og da må Hanna til tante. 
 
Den voksne Hanna skjønner ikke hva som forårsaket ulykken og oppsøker stedet det skjedde mange ganger for å få svar. Etter morens død sliter hun med hodepine og konsentrasjonsproblemer og er sykemeldt fra jobben sin. 

Den beste delen er uten tvil den med lille Hanna, der skriver Kronenberg godt og som leser kjenner en frykten og fortvilelsen det lille barnet kjenner gjennom ordene. Å skrive om pyskisk sykdom troverdig er krevende, men det greier som sagt Meyer Kronenberg. Handlingen og framdriften i historien om voksne Hanna er tammere og ikke så intens. Allikevel er dette en god bok som jeg anbefaler videre.

Boken var en julegave fra Line.

Kommentarer

 1. Høres ut som en utrolig fin bok. Leser om psykisk sykdom nå, en bok som gir mersmak, så det kan godt være jeg finner frem til denne her :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tine, det er en veldig fin bok. Jeg anbefaler deg å lese den, og jeg ser forfatteren kommer med en ny bok i februar, den blir spennende å lese.

   Slett
 2. Har enda ikke lest noe av denne forfatteren, men har ei bok av henne i hylla.
  Denne boka virker interessant, takk for tips:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne er i hvertfall verdt å sjekke ut, mens den forrige "i beste mening" ikke var i nærheten av samme kvalitet. Den var mye er stillestående. Men nå kommer hun med en ny bok i februar og den er nok verdt å sjekke ut :)

   Slett
 3. Å, jeg tror ikke jeg har lest denne. Likte veldig godt de andre bøkene jeg har lest av henne. Takk for tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja, da tror jeg du vil like denne! Veldig fin bok :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Kjære søster av Alf Kjetil Walgermo

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Anne Karin Elstad et portrett (som hennes dager var) av Hilde Hagerup