torsdag 26. november 2015

Fortellingen om øde av Ida Hegazi Høyer

Jeg må si jeg hadde veldig høye forventninger til Ida Hegazi Høyers nye bok som kom i høst. Hennes forrige bok "Unnskyld" likte jeg veldig godt og jeg ble dratt inn i historien med en gang. Men etter å ha hørt flere bloggere være lunkne til denne boken, så var forventningene skrudd ned. Og på den måten ble jeg ikke skuffet. Det er ikke årets beste bok og den kunne nok ha blitt redigert bedre, men historien var fengende og lettlest.

Hovedpersonen er tannlegen Carlo som trekker ut alle sine tenner og reiser til en øde øy i Stillehavet. Det er i tiden etter første verdenskrig og Carlo rømmer altså fra Europa. Der er ikke tilværelsen så bra som han ønsket, og han skriver reisebrev om et paradis som blir glorifisert. Disse blir plukket opp av forbipasserende båter. Og på den måten frister han et ektepar fra Tyskland til å komme og leve på en øde øy. Senere kommer også en helsprø baronesse, med fire elskere, og det gjør ikke situasjonen bedre og øya går fra idyll og paradis til å en kamp for tilværelsen. 

Handlingens hovedramme er sann. Det var faktisk mennesker som dro til Galapagos øyene i Stillehavet og bosatte seg, men forsvant, endte som lik og noen overlevde. Ida Hegazi Høyer har skrevet en roman med det som ramme og det var en underholdende bok. Jeg likte boken, men den er ikke årets beste. 

Takk Elisabeth for lånet av boken, andre bloggere som har lest boken er: Tine, Beathe, Ingalill og Anita.

tirsdag 17. november 2015

Jeg skal fortelle deg min hemmelighet av Petter A. Stordalen og Jonas Forsang

Denne boken har jeg nok ikke lest om det ikke var for at jeg fikk et spørsmål fra Aller Forlag om jeg ønsket et leseeksemplar av noen av deres bøker. Og denne boken skrevet av Petter A. Stordalen og Jonas Forsang fanget min interesse og noen dager senere lå denne boken i postkassen.

Og boken er fin å se på, den har pene bilder, pen skrift og oransje kanter på sidene, men jeg likte også boken svært godt. Og grunnen er nok ikke det at det så kjempegodt skrevet, historien er lettlest, men den er så utrolig spennende, selv om "alle" kjenner historien om hvordan han slo seg opp og frem.

På baksiden står det at dette er ikke historien om hva han gjorde, men hvordan han gjorde det, slik at dette er en bok for den som vil lykkes. Jeg selv har ikke slike drømmer og visjoner at jeg tenker jeg skal bli millionær en dag. Men jeg har hørt Petter Stordalen prate til en fullstappet sal en gang og du verden så mye energi man får av han. Han er så levende, så ekte og jeg gikk da hjem og tenkte at nå skal det bli andre boller. Men da jeg våknet neste dag var superenergien forsvunnet og jeg var meg selv. Litt slik er boken også. Jeg fikk energi av å lese den. Dette er en mann som har ofret mye, og som han spør seg selv var det verdt det?

Innimellom alt pratet om pengeavtaler, baksnakking og dobbeltmoral så kommer noen sider hvor han skriver om Gunhild og hennes helsetilstand, og det er sterk lesing for det er så trist at unge mennesker skal rammes av en uhelbredelig sykdom. Men alt i alt er dette veldig bra bok, men først og fremst fordi den handler om Petter A. Stordalen, syns jeg. Og en ting til, jeg liker tittelen!

Takk til Aller Forlag for leseeksemplar.

søndag 8. november 2015

Slipp hold av Heidi Sævareid

Jeg har lest en 2015-bok som mange liker, og det skjønner jeg godt! For denne ungdomsboken likte jeg og den ble også Bragepris-nominert i uka som gikk, "Slipp hold" av Heidi Sævareid er bok som kan få mange nomineringer til årets Bokbloggerpris.

Mari er sammen med Torger. Hun går på videregående skole på Foss mens Torger går på Katta. Allerede der skjønner en at det er en hvis forskjell på de to. Han er streit og med en klar plan på han skal bli, mens hun er litt frika men tar seg sammen for kjæresten sin.

Torger skal hele tiden vite hvor Mari er, hvem hun er sammen med. Han er ikke særlig aktiv på sosiale medier, men er på Facebook og Instagram for å sjekke hva Mari gjør.

Så når Mari blir hodestups forelsket i August, som er en god kamerat av en som bor i kollektivet hennes så har Torger vanskelig for å forstå at Mari velger bort han. August er en mann som går på line i parken og driver med suspension i tillegg til at han er piercing-lærling. Og akkurat suspension vies mye plass i boken, Suspesion vil si at en løfter opp menneskekroppen i kroker som er festet i piercinger. Noe som høres vondt ut, men Mari kaster seg ut i det og blir løftet opp etter kroker på Blitz-huset.

Boken er bra skrevet og den forelskelsen som Mari føler når hun møter er til å ta og føle på. Så Mari, jeg likte boken veldig godt så takk for tipset. Takk til Silje for lån av bok også, som jeg leste ut på ferie.

Flere bloggerer som har lest boken er: Silje, Julie, Elisabeth, Ungdomsboka.

søndag 1. november 2015

Forberedelser til Bokbloggerprisen 2015

Jeg så et innlegg hos Ingalill tidlig i høst om forberedelser og jeg tenkte at jeg skulle skrive et også. Og nå er det to måneder til nomineringen begynner og jeg har tenkt å skrive noe om mine favoritter og fortelle noe om det som skal leses.
Disse tre bøkene er store favoritter hos meg! 

Det er ikke minst Bjørn Vatne sin "Slik skal vi velge våre ofre". Det er en veldig god bok om en far med aleneforelder til Ingrid på fire år. Han strever for å være en god far og gjøre en god jobb på dagtid og er et nett-troll om natten. Kort presentasjon, men det er en veldig god roman.

Synnøve Macody Lunds debutroman "Personar du kanskje kjenner" er god. Tre kvinnehistorier flettes elegant sammen og det er en skuespiller, student og alenemor som krysser hverandres vei. Og rammefortellingen er juledagene Macody Lund er hos faren. En bok som anbefales.

En god bok i åpen klasse er "Kjære søster" av Alf Kjetil Walgermo. Boken handler om Eli Anne som sørger over søsteren Amalie som døde i en ulykke. Og Eli Anne skriver på veggen på Amalies Facebookprofil som blir hennes måte å kommunisere med sin døde søster. En god bok om sorg, på nydelig nynorsk.
Og her er noen bøker jeg har lest og noen jeg skal lese. Jeg her må nevne Vetle Lid Larssens roman "Hvordan elske en far og overleve". En bok jeg likte svært godt, den er godt og morsomt skrevet om en veldig kjent skuespiller. En bok som kommer høyt opp når jeg nevner årets beste bøker.

Jeg skal lese Helle Stensbak "Monopol" og "Ada splitter naken" i tillegg til biografien til Petter A. Stordalen "Jeg skal fortelle deg min hemmelighet" og "Slip hold" som jeg har lånt av Silje.

Er det noen som har andre forslag til bøker som bør leses, og har dere andre favoritter? Jeg ønsker gjerne å høre om de.

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Det er 30.april, og jeg har ikke vært så aktiv som jeg hadde tenkt angående samlesingen. Det er mange grunner til det, men jeg synes denne ...